Monday, December 7, 2009

Bahagian 2: “Zaman Kegemilangan Islam Dan Ketibaan Era Kebangkitan Islam”

Assalammualaikum Warahmatullah.....
Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....

Alhamdullillah, syukur pada ALLAH kerana memberi saya peluang untuk bernafas pada hari ini bagi meneruskan coretan saya... Sebelum ini, saya sudah menceritakan apa yang berlaku di Chechnya dan Palestin. Dalam coretan kali ini, akan saya ceritakan apa yang berlaku di Turkestan Timur, Algeria , dan Chad.


Di Turkestan Timur....


Tahukah anda bahawa umat Islam Turki di Turkestan Timur yang dikenali sebagai Uighurs telah hidup di bahwa dominasi China selama lebih daripada 250 tahun...( Xinjiang-tanah yang ditawan). Kerajaan komunis China amat membenci rakyat Turkestan Timur kerana bagi mereka Islam adalah halangan terbesar untuk mereka memantapkan penguasaan terhadap kawasan tersebut. Walhal mereka tidak ada hak untuk berbuat demikian sesungguhnya ALLAH adalah pemilik bagi segala tanah, langit dan alam semesta.


Untuk mencapai apa yang mereka ingini, China telah menggunakan berbagai cara bagi memesongkan orang Islam dari agamanya. Masjid -masjid diruntuhkan , ibadah secara beramai-ramai diharamkan, pengajaran AL-Quran dilarang, dan rakyat China yang yang berpindah dibenarkan untuk menggangu umat Islam.Tidak cukup dengan itu, kerajaan China juga telah melarang umat Islam untuk emndengar ceramah-ceramah agama yang menyentuh keimanan dan pemimpin agama pula dilarang mengajar tentangnya. Namun begitu, umat Islam tetap berpegang kepada tali Islam...Sesungguhnya mereka percaya dengan janji ALLAH , dan yakin bahawa setiap orang akan bertanggungjawab atas perkara yang dilakukannya di akhirat nanti. ALLAH telah menjelaskan kebenaran ayat ini di dalam aya-ayat berikut:


“Sesungguhnya orang-orang yang meentang ALLAH dan Rasul-Nya pasti akan mendapat kehinaan sebagaimana orang-ornag sebelum mereka telah mendapat kehinaan. Sesungguhnya Kami telah menurunkan bukti-bukti yang jelas. Dan bagi orang-orang kafir ada seksa yang hina. Pada hari ALLAH membangkitkan mereka semula , lalu dia memberiathu mereka segala apa yang telah dikerjakan. ALLAH mengumpulkan (mencatatkan) amal perbuatan itu, padahal mereka telah melupakannya. Dan ALLAH Maha Menyaksikan segala sesuatu.”
(Al- Mujaadilah, 58:5-6)

Kesungguhan umat Islam di Turkestan Timur untuk berpegang pada tali Islam membuat saya malu. Mereka sanggup bermati-matian untuk menjalankan ibadat tetapi kita yang mempunyai masa yang terluang dan tiada halangan, mencari seribu alasan untuk tidak beribadat... ( Kalau dilihat pada sekeliling kita, ramai yang ambil sambl lewa tentang Islam mahupun orang Islam itu sendiri) Sedarlah wahai saudara-saudaraku, kita dilimpahkan rahmat keamanan dan kesenangan sekarang, janganlah kita terleka @ terlupa bahawa ada Negara-ngara yang tidak bernasib baik seperti kita. Tidak mustahil pada suatu hari nanti kita pula yang akan ditimpa nasib yang samaDi Algeria....


Perancis menawan Negara Algeria dan seterusnya melakukan penindasan yang teruk terhadap rakyatnya hampir 132 tahun...Hal ini kerana Algeria memiki takungan minyak yang besar dan menjadi posisi strategic sebagai pelabuhan di Mediterranean. Oleh disebabkan itu, berbagai penindasan yang dilakukan terhadap rakyat Algeria. Malah terdapat kenyataan yang mengerikan saya sewaktu saya membaca buku tersebut( pilu dan sedih.....) Ia adalah luahan dari Jacques Duquesne, seorang koresponden La Croix ketika itu:


“ Soalan-soalan tentang penyeksaan dan kehilangan sering menghujani minda anda. Lelaki dan kadang-kala wanita ditahan , dan tiada khabar yang didengari tentang mereka selepas tiu. Amalan mengikat badan dengan batu dan kemudiannya menghumbankannya ke laut sudah diketahui ramai. Bilangannya secara umum adalah 3000 orang, walaupun Datuk Bandar Algeirs Jacques Chevallier menyatakan angkanya adalah sekitar 5000 orang. Diantara kaedah-kaedah pencerobohan yang dilakukan oleh pasukan askar Perancis adalah merogol dan memusnahkan keseluruhan kampung. Seorang askar telah memberitahu bagaimana dia sebagai pembantu perubatan terpaksa merawat penduduk setiap pagi yang mana pada waktu malamnya mereka telah diseksa oleh askar dari unitnya sendiri. Teknik paling popular ialah dengan menggunakan arus elektrik di bahagian tubuh badan. Cara penyeksaan yang lain adalah untuk membunuh. Para mangsa akan disumbat dengan paip getah di mulutnya dan kemudian pili air dibuka, atau kuku di tangan dicabut, atau kepala mereka direndamkan ke dalam takungan yang dipenuhi air, atau mereka digantung selama berjam-jam pada bahagian pergelangan tangan yang mana kaki mereka hampit tidak mencecah lantai.Terdapat juga kaedah-kaedah yang lain. Ia bukanlah satu perkara yang mudah untuk menulis kesemuanya. Saya hanya mengulangi beberapa bahagian yang saya tahu.”Di Chad......


Chad merupakan Negara Islam yang cuba dihancurkan oleh pentadbiran Kolonialis Perancis. Matlamat utama mereka adalah untuk memusnahkan identiti umat Islam Chad dan kemudian menggantikannya dengan fahaman-fahaman yang lebih bercorak materialistic dan tidak beragama. Bagi mencapai hasrat mereka , semua masjid-masjid , pengajaran Al-Quran , pusat-pusat pendidikan agama dan perpustakaan-perpustakaan sama ada telah ditutup atau diruntuhkan. Selain itu, mereka juga telah menutup kesemua pusat-pusat dan institusi-institusi keagamaan, manakala kebanyakan guru , imam dan pelajar telah dituduh terlibat dengan jenayah.


“Dan siapakah yang lebih aniaya daripada orang-orang yang menghalang menyebut nama-nama ALLAH di dalam masjid-masjidNya , dan berusaha untuk merobohkannya? Mereka itu tidak sepatutnya masuk ke dalamnya ( masjid ALLAH ) kecuali dengan rasa takut ( kepada ALLAH). Mereka di dunia mendapat kehinaan dan di akhirat mendapat sekasa yang berat.”
(Al-Baqarah, 2:114)

Tidak cukup dengan itu semua, pada tahun 1917, pentadbiran Perancis di Chad telah melakukan satu pembunuhan beramai-ramai ayng amat besar.( Masya’ALLAH....betapa kejamnya mereka semua!!!) Dengan mengumumkan bahawa satu konferens akan diadakan untuk membina kembali kehidupan keagamaan di Chad, Perancis telah menjemput para ulama yang masih berada di Chad. Hal ini merupakan satu kejadian yang tidak diduga. Hal ini kerana, para Pesuruhjaya Perancis telah dibawa masuk dan beratus-ratus orang pembunuh yang dilengkapi dengan pisau dan kerambit telah bersedia. Kawasan persekitaran telah pun dibersihkan daripada pendudk awamnya, dan unit-unit military telah bersedia dan dalam kedudukan masing-masing. Ketika setiap orang mula menyedari tentang plot Perancis itu, ia sudah pun terlambat. Akhirnya, di sana-sini terdapat jasad-jasad kaku. Perbuatan yang saya paling tidak sangka ialah mereka yang melakukan pembunuhan itu melambaikan-lambaikan pisau mereka dan menjerit kegirangan seolah-olah mereka sedang menikmati konsert. ( geram dan sedih............)*Apakah mereka tidak mempunyai akal untuk berfikir bahawa nyawa yang mereka ambil merupakan nyawa manusia bukannya nyawa binatang!!*
.

1 comment:

Dx said...

salam....artikel yng menarik...
jika kita baca dalam Al-Quan sendiri
1/3 daripada peristiwa dalamnya berkisar tentang sejarah...
dan kebanyakan sejaran adalah Bani Israel..
apa yang berlaku pada umat Islam pada zman lampau tidak mustahil akan berlaku kita...
Islam hanya akan bangkit pada tangan2x Pemuda dan Pemudi yang mencintainya...